Tips: Installeren HomeTheater Apparatuur


Tips bij het installeren van Home Theater apparatuur

 • Gebruik een degelijke SCART kabel om de DVD speler aan te sluiten op de TV. Neem bij keuze niet de goedkoopste.

  Deze kabel transporteert de beeldsignalen en het analoge stereo geluidsignaal van de DVD speler naar uw televisie.
  Tegenwoordig zijn er een hoop Home Theater versterkers (receivers) die het beeld van een DVD ook kan optimaliseren. Sluit in dat geval de DVD speler met een SCART kabel aan op de versterker en vanaf de versterker een 2e SCART kabel aan op uw televisie (of op het plasma , LCD scherm).

 • De beste beeldkwaliteit krijgt u door in de DVD speler setup de SCART uitgang te selecteren met RGB techniek (of aansluiten met een aparte RGB aansluiting, bepaalde HighEnd modellen hebben deze aparte aansluiting.)

 • Om het digitale geluid van uw DVD speler naar versterker (receiver) aan te sluiten, zijn er twee mogelijkheden:
  -Coaxiaal (vaak oranje
  aansluiting op dvd speler):

  -Optisch (m.b.v. toslink kabel):

  Neem bij voorkeur Coaxiaal,
  deze klinkt vaak net iets beter. Wanneer u veel tikken krijgt in het geluid, kunt u de optische aansluiting proberen. Deze tikken worden veroorzaakt doordat de hometheater apparatuur op dezelfde stroomgroep aangesloten is als een apparaat wat ineens veel stroom kan trekken (bijv. een electrische kachel of wasmachine).

 • Sluit ook de normale tulp aansluitingen (cinch) van uw DVD speler naar uw versterker (bijv. ingang CD) aan, voor het analoge stereo geluid (van bijv. CD's). Dit is de analoge aansluiting.

  Wanneer u gebruik maakt van een hoogwaardige tulp kabel, kan een CD op deze manier een stuk beter klinken. Wanneer u in het bezit bent van een uitstekende versterker en een goedkope DVD speler, kunt u voor een zo optimaal mogelijk geluid toch beter de digitale uitgang gebruiken voor het afspelen van CD's. Dit is zo omdat u dan gebruik maakt van de D/A Converter (Digitaal naar Analoog converter) in de goede versterker in plaats van de goedkope DVD speler. D/A Converters bepalen voor een groot deel de kwaliteit van het geluid, een goede versterker heeft meestal een betere D/A converter dan een goedkope DVD speler (en visa versa).

 • Stel in op uw hometheater versterker op welke afstand de speakers zich bevinden t.o.v. uw meest gebruikte zitplek. Hoe u dit moet doen staat in de handleiding van de versterker. Dit zorgt ervoor dat de delay (vertragingstijd) juist ingesteld is, zodat u een zo'n natuurgetrouw mogelijk geluid krijgt vanuit uw surround speakers.

 • Ook het volume per kanaal moet juist ingesteld zijn (zie handleiding). Dit kunt u het best doen met een dB Meter. Met een dB meter in de hand stelt u exact het juiste volume in per kanaal. De versterker laat per speaker een ruis horen (vaak test-tone genoemd) en deze ruis kunt u met een dB meter op uw luisterpositie meten. Stel het volume per kanaal op uw versterker zodanig in dat elke speakerruis hetzelfde getal op de dB meter aangeeft.

 • Gebruik een actieve subwoofer en sluit deze aan met een tulp (cinch) aansluiting vanaf de versterker. Neem bij keuze hiervoor niet de goedkoopste kabel. Een goedkope kabel kan zorgen voor een zacht laag gebrom. Het is belangrijk dat deze kabel afgeschermd is tegen storingen van buitenaf. Ook een slechte aarding op uw netspanning kan zorgen voor een brom.

 • Op een actieve subwoofer zit vaak een frequentie knop (kantelfrequentie draaiknop). Stel deze in op maximaal wanneer u gebruikt maakt van DTS of Dolby Digital, zodat alle frequenties die het LFE.1 (subwoofer) kanaal bevat, gehoord wordt. Voor stereo geluid, zoals een cd, kunt u het best de frequentieknop op de frequentie zetten waar uw frontspeakerfrequentie begint (vaak 40Hz, kijk hiervoor in de specificaties van uw front speakers).
  Dit geldt alleen wanneer u uw frontspeakers direct op uw versterker aansluit en niet via uw subwoofer.
  Tegenwoordig kunt u vaak ook de kantelfrequentie IN de versterker regelen. Als u een versterker heeft waarin u per ingangskanaal en per surround instelling uw frequentie van de subwoofer kunt instellen, kunt u dat op de volgende manier doen:
  Wanneer u gebruik maakt van grote front (voor) speakers en een actieve subwoofer (met groot bedoel alle speaker die een groot frequentiebereik hebben van ongeveer 40 tot 20000 Hz, dus geen subwooferset):
  Stel de versterker zodanig in dat bij gebruik van meerkanaals geluid (meestal DVD ingang) tot de maximale frequentie (bijvoorbeeld 180Hz) naar de subwoofer wordt gestuurd. Dit zorgt ervoor dat de subwoofer alle frequenties weergeeft die op het LFE kanaal van een digitaal meerkanaals geluidsbron staat.
  Stel de versterker ook zo in dat wanneer u gebruik maakt van stereo geluid (b.v. een CD speler) de kantelfrequentie ingesteld staat waar uw voor speakers niet meer "bij kunnen, niet meer kan weergeven ". Oftewel veel grote front speakers geven geen frequentie weer onder de 40Hz. Stel uw versterker in dat alles onder de 40 Hz voer wordt voor de subwoofer .
  Wanneer u gebruik maakt van kleine front (voor) speakertjes en een actieve subwoofer:
  Ga na wat de minimale frequentie is van de kleine front speakertjes. Wanneer deze b.v. 80 Hz is, stelt u uw versterker zodanig in dat hij weet dat er kleine speakers aanwezig zijn (vaak de instelling: front speakers small). Dit zorgt ervoor dat er geen lage bassen naar de kleine speakers gestuurd wordt, en automatisch alle lage frequenties doorgeheven wordt aan de actieve subwoofer. Dan moet u ook een kantelfrequentie opgeven, in dit geval 80 Hz. Zodoende wordt bij stereo weergave zoals een CD alle frequenties boven de 80 Hz naar de speakertjes gestuurd en alle frequenties onder de 80 Hz naar de subwoofer.
  Wanneer blijkt dat u een bepaald bas frequentie gebied mist tijdens het beluisteren van uw geluid, stelt u steeds de kantelfrequentie 1 stap hoger in totdat u tevreden bent.

  Wanneer u gebruik maakt van de frequentie instellingen in de versterker, kunt u de frequentie knop op de subwoofer op maximaal zetten en hoeft u daar verder nooit meer aan te komen.

 • Voor de beste positie van een subwoofer bestaat er een truukje:
  1. Plaats de subwoofer op de positie waar u het meest zal zitten, uw luisterpositie.
  2. Loop door de kamer en luister waar de sub het mooist
  klinkt, blijf hier staan.
  3. De plek waar u nu staat is
  het meest geschikt voor de subwoofer, vaak een erg onpraktische plek...Kijk uw partner een aantal keer lief aan.
  Opmerking:
  Lage tonen hebben de eigenschap dat mensen niet goed kunnen horen waar deze tonen vandaan komen, vandaar dat het goed kan zijn de uw geluid ook prima klinkt wanneer de subwoofer achter of onder een bank staat. Maar door een foutieve plaatsing kunnen de lage tonen gaan galmen en er ontstaat een 'overdreven' bas. Of de lage tonen worden door de acoustiek 'opgezogen' waardoor er juist een mager basgeluid ontstaat.

 • Sommige (front) speakers kunnen bi-wired aangesloten worden:

  Hierbij wordt gebruik gemaakt van een 4 aderige kabel i.p.v. een normale 2 aderige kabel. Hierdoor kan een deel van de scheidingsfilter in de speaker overgeslagen worden, dit kan resulteren in mooier geluid.Indien uw speakers een dergelijke aansluiting heeft, luister dan of u dit mooier vindt klinken, het hoeft niet altijd mooier te zijn. Let op dat de versterker op speaker output A en B staat, zodat beide speaker uitgangen actief zijn, bij gebruik van een Bi-wired aansluiting.

  Alleen wanneer u gebruik maakt van een 2 aderige kabel, moeten de speaker pluggen verbonden zijn met een metalen plaatje. Het maakt dan ook niks uit of u de bovenste of onderste aansluiting gebruikt. In sommige gevallen is het beter om i.p.v. het metalen verbindingsplaatje, hoogwaardige kabels te gebruiken om de speakeraansluitingen boven elkaar te verbinden.
  Wanneer u alleen de hoge of alleen de lage tonen hoort, dan staat de instelling op uw versterker verkeerd (A+B output). Of u maakt gebruik van een 2 aderige kabel en het metalen verbindingsstuk is los of niet aanwezig op de speaker.
Home Theater Web©