Begrippenlijst


Alle Home Theater begrippen op een rij

-Spring naar: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T V W Y -

A/D Converter
Een schakeling die een analoog signaal omzet naar een digitaal signaal. Hoe beter de bitresolutie, hoe hoger de geluidskwaliteit

AC 3
Zie: Dolby Digital

Actieve luidspreker
Een actieve luidspreker heeft een ingebouwde versterker en een actief wisselfilter. Een actieve luidspreker wordt aangestuurd door de lijnuitgangen van een versterker.

Analoog
Continue gegevens, waarbij tussen elke twee waarden oneindig veel andere waarden aanwezig zijn. Zie ook: Digitaal.

Anamorphic, anamorfisch
Anamorfische filmopnamen worden gemaakt met speciale lenzen die zorgen dat het beeld horizontaal wordt samengeknepen. In de bioscoopzaal zorgt een soortgelijke projectorlens dat het beeld weer in dezelfde mate wordt uitgerekt. Het voordeel hiervan is dat een scherper en meer gedetailleerd plaatje ontstaat.

Aux Auxiliary
Een versterker (voor-, ge´ntegreerd of tuner-) bevat meerdere ingangen. Op deze ingangen kunnen verschillende bronnen worden aangesloten (bijvoorbeeld een CD-speler). De Aux. Is de reserve ingang. Op de Aux kan elke willekeurige signaalbron worden aangesloten. Omdat de gevoeligheid laag is, (vanaf ca. 150mV) is de Aux echter niet geschikt voor MC- of MD-element.

Aspect Ratio
Aspect ratio staat voor de verhouding van de breedte en hoogte van het filmbeeld. Een typisch standaard Tv-beeld heeft een aspect ratio van 4:3. Het scherm is dan vier units breed en drie hoog. Dit formaat wordt ook wel 'full frame' of'1.33:1' genoemd. Een breedbeeld TV heeft een aspect ratio van 16:9. Buiten deze twee zijn er erg veel verschillende aspect ratio's in de filmwereld. Ze staan bijna altijd op de doos vermeld.

Baffle
Het voorste deel van de behuizing van de luidspreker waarin de lage-, midden- en hogetonen units zijn gemonteerd.

Bass Reflex
Door de specifieke bouw van de luidsprekersbehuizing (er bevindt zich een "afgestemde poort" in de luidsprekerkast) ontstaat een akoestisch systeem waarbij het mogelijk is uit een kast van gelijke afmetingen een diepere bas te halen.

Bi-amping
Bij bi-amping worden de luidsprekers aangesloten op twee (eind)versterkers. De ene versterker stuurt de treble en midrange (hoge tonen) aan, de andere dient om de lage tonen aan te sturen. De luidsprekers die worden aangestuurd door meer dan 1 versterker moeten hiervoor natuurlijk wel geschikt zijn.

Bi-wiring
Bij bi-wiring worden voor de aansturing van de hoge en lage tonen van de luidsprekers aparte kabels gebruikt. Het spreekt voor zich dat de luidsprekers hiervoor geschikt dienen te zijn.

Bipolaire luidsprekers
Een luidspreker die naar voren en naar achteren geluid uitstraalt.

Break-up
Het ongewenste optreden van deeltrillingen in een luidsprekerconus. Sommige delen van de conus bewegen daarbij naar voren, terwijl andere delen op hetzelfde moment naar achteren bewegen. Het gevolg is geluidsverkleuring en rendementverlies.

Breedbeeld
Term die wordt gebruikt in het formaat van oa Televisies. Bij een Breedbeeld is het formaat (verhouding tussen de lengte en hoogte anders) waardoor een breder beeld ontstaat.

Brom
Door de magnetische strooivelden van transformatoren in versterkers of een vekeerde/slechte aarding kan een nadelige inwerking ontstaan op schakelingen. Dit veroorzaakt brom. Een brom klinkt precies zoals de naam gesuggereerd: brommend dus.

CD Compact Disc
Een CD is een digitaal optisch opslag system. The CD kan maximaal 74 minuten aan muziek bevatten. De CD heeft een diameter van 12 cm en is gemaakt uit kunststof met zeer goede optische eigenschappen.

CD-V Compact Disc Video
Een CD-V bevat 5 minuten van een analoog video and digitaal audio geluid EN 20 minuten van een digital audio signaal.

Centerspeaker
Een centerspeaker is essentieel voor de reproductie van Dolby Digital en DTS. De center speaker wordt voor de luisteraar geplaatst, zo dicht mogelijk bij het "scherm" en, om een zo hoog mogelijke reproductie van de stemmen te krijgen, zo dicht mogelijk bij waar je de stemmen zou horen.

Coax
Uw televisieantennesnoer is waarschijnlijk op deze manier vervaardigd. Een kabel waarbij de binnengeleider is afgeschermt tegen storing van buitenaf door een om de isolatie van de binnengeleider aangebracht geleidend scherm.

Component video
Zie:yuv

Composite video
Zie:cvbs

Compressie/comprimeren
Bij comprimeren wordt  het geluidssignaal en beeldinformatie "in elkaar gedrukt". Hierdoor neemt de dynamiek van geluid af.

Cross-Over
Een crossoverfilter is een onderdeel van een luidspreker waarmee de inkomende signalen in een luidspreker worden verdeeld over de hoge- en lagetonenunits. Een crossoverfilter wordt ook wel eens een kruisfilter of toonwissel genoemd.

CRT
CRT (Cathode Ray Tubes) worden vaak toegepast bij projectie van beelden met een hoge tot zeer hoge resolutie. Het zijn projectoren die voor in de zaal3 tot 6 meter van het scherm opgesteld worden en geschikt zijn voor projectie op schermen tot maximaal 4 meter breed. Voorwaarde is een goed verduisterde ruimte.

CVBS
Zie Composite Video Burst Signal.
Ook wel: Composiet Video.
Herkenbaar aan het gele cinch stekkertje op bijvoorbeeld videocamera's.Alle video- en synchronisatiesignalen bevinden zich in een samengesteld signaal.

D/A Omzetting
Een schakeling die van een digitaal signaal een analoog signaal vormt.

DAC D/A Converter
Een apparaat voor het omzetten van digitale signalen naar analoge signalen. De geluidskwaliteit gaat omhoog naarmate de bitresolutie hoger wordt.

Decibel (dB) Decibel
Een eenheid die geen absolute , maar relatieve waarde heeft en waarmee onder meer de (logaritmische) verhoudingen tussen geluidssterkten worden aangegeven. Een geluidssprongetje van 3 dB kan het oor nog juist waarnemen. De onderste gehoordrempel wordt als 0 dB aangegeven, de maximaal verwerkbare geluidssterkte bedraagt 120 dB (pijngrens)

Dempingsfactor
de verhouding tussen de uitgangs-impedantie van een versterker en de impedantie van een luidspreker bij een bepaalde frequentie.

Digitaal
Digitaal heeft betrekking op discrete gegevens, waarbij tussen twee willekeurige waarden slechts een beperkt aantal waarden mogelijk is. Digitaal staat tegenover analoog.

DLP
Sommige projectoren werken volgens het DLP (Digital Light Processing) of DMD (Digital Micromirror Display) principe. Een chip met daarop duizenden beweegbare microspiegeltjes is het hart van het systeem.Afhankelijk van het aangeboden beeld reflecteert het spiegeltje het licht wel of niet.ln de eenvoudigste projectoren werkt dit met een enkele DLP chip en een wisselend kleurfilter,de betere projectoren werken met een aparte DLP chip met kleurfilter voor elk van de basiskleuren rood,groen en blauw.Deze drie beelden worden middels een prisma samengevoegd en middels een enkele lens geprojecteerd.

Dolby
Fabrikant van apparatuur en schakelingen voor ruisonderdrukking en home entertainment.

Dolby A
Professioneel ruisonderdrukkings systeem. Voornamelijk gebruikt in cassettespelers.

Dolby B
Ruisondrukkingssysteem voor consumenten produkten. Voornamelijk gebruikt in cassettespelers.

Dolby C
Verbeterd ruisondrukkingssysteem voor consumenten produkten. Voornamelijk gebruikt in cassettespelers.

Dolby Digital
Dit is een digitaal gecodeerd audiosignaal dat mono, stereo en 5.1 surround geluid kan bevatten. Sluit uw DVD-speler aan op een Dolby Digital decoder en u heeft vijf van elkaar gescheiden (discrete) digitale audio signalen.De '1' staat voor een LFE (Low Frequency Effect) signaal.
Hiermee bedoelt men de lage tonenweergave door middel van een subwoofer. Er bestaan meerdere Dolby Digital variaties.Op de doosjes kunt onder andere 2.0 (mono of stereo), 4.0,5.0 en ook zelfs al 7.1 tegenkomen. Aanvankelijk heette dit systeem omschreven als AC3.Dat is de naam van de coderingstechniek, Dolby Digital is de merknaam. Let op: Noodzaak is het niet, maar over het algemeen krijgt u het beste resultaat door vijf (of zelfs meer) luidsprekers van hetzelfde merk te gebruiken.
Nog beter is het door vijf (of meer) exact gelijkwaardige speakers te gebruiken.

Dolby Pro-Logic
Dolby Pro-Logic bestaat alleen aan de afspeelkant. Het is een doorontwikkeling van Dolby Surround. Bij Pro-Logic zijn de kanalen veel beter gescheiden, wat resulteert in een beduidend betere positionering van stem men en andere geluiden. De twee achterspeakers delen echter nog steeds een mono signaal. Inmiddels is de Pro-Logic II versie verschenen. Dit is weer een verbetering van Pro-Logic waardoor ProLogic II ook geschikt is om stereo muziek meerkanaals weer te geven.

Dolby Surround
Eigenlijk is dit Dolby's eerste echte stap in de richting van homecinema geweest.ln de bioscoop werd het bekend onder de onduidelijke naam Dolby Stereo. Vier audiokanalen (links, rechts, center en surround) worden volgens een matrix weggeschreven als twee audiotracks. Bij decodering wordt op de linker, rechter, center en achter luidsprekers het geluidssignaal aangeboden. Inmiddels is deze techniek verouderd. 

Driewegsysteem
Een luidsprekersysteem dat gebruikt maakt van een separate weergever voor hoge, midden en lage tonen.

DSD Dolby Stereo Digital
DSD is de naam die Dolby gaf aan haar Digitale soundtrack systeem voor film. Hierbij wordt het AC-3 systeem gebruikt voor de digitale compressie.

DSD
Direct Stream Digital is het verliesvrije 1-bit coderingssysteem van SuperAudio CD. Via dit systeem wordt niet iedere keer digitaal 'gekeken' hoe de analoge muziekgolf eruit ziet, maar wat het verschil is met de vorige situatie. Omdat dit 2.8 miljoen keer per seconde gebeurt, klinkt SuperAudio CD veel beter dan CD waarbij maar 44.1-duizend keer per seconde 'gekeken' wordt. Via DSD is het mogelijk om op een DVD (al heet die dan een SuperAudio CD) een stereo mix en een zeskanaals mix van hoge resolutie op te slaan.Om SuperAudio CD's af te kunnen spelen heeft u een SuperAudio CD speler nodig of een DVD-speler met het SuperAudio CD logo.

DSP Digital Signal Processing
Systeem wat voorgeselecteerde modes biedt, zoals "car, rock, pop en jazz" etc.

DTS
Staat voor Digital Theater Systems en geldt als beter dan Dolby Digital. Dit heeft vooral te maken met de mate van compressie. DTS past minder compressie toe waardoor er minder ruimte op de DVD (bijvoorbeeld voor extra's) overblijft. In Nederland waar we regio 2 DVD's kopen, leidt dit soms tot problemen met de lipsynchronisatie. De oorzaak is de omzetting van het Amerikaanse NTSC beeld naar de Europese PAL -beeld. Omdat een NTSC -beeld meer frames per seconde heeft dan een PAL beeld, duurt een regio 2 DVD iets korter dan een regio 1 (Amerikaanse) DVD.De geluidssporen staan 'los' van het beeld op een DVD. Wanneer men zuinig is (helaas vrij vaak) past men de DTS soundtrack niet aan op de kortere film. Wanneer u plezier van DTS DVD's wilt hebben moet u opletten dat uw home theater versterker of processor een DTS decoder aan boord heeft. Tegenwoordig is dat bij de meeste versterkers het geval.
Steven Spielberg paste DTS voor het eerst toe bij de film Jurassic Park.Ook bij DTS wordt uitgegaan van vijf luidsprekers + subwoofer. Inmiddels is de ontwikkeling verder gegaan en is er DTS-ES, DTS NEO, DTS-ES discrete en DTS 24/96. DTS-ES discrete is het enige surroundformaat met 6.1 gescheiden geluidssporen. DTS NEO is vergelijkbaar met Dolby Pro-Logic II en is bedoeld om tweekanaals stereo films en muziek om te 'rekenen' naar 6.1 kanalen.

DVD
Een wijdverbreid misverstand is dat de betekenis van DVD Digitale Video Disc is. Het is wel: Digital Versatile Disc.'Versatile' drukt de' veelzijdigheid' van het schijfje uit.

Dynamiek
De verhouding tussen het maximale signaal en de basisruis in geluid.

Eindversterker
De eindversterker levert het vermogen dat wordt doorgestuurd naar de luidsprekers. Er zijn meerdere soorten eindversterkers: mono-, stereo- en multichannel eindversterkers.

Faseverschil
Het verschil in tijd tussen het originele signaal en het gereproduceerde signaal.

Frequentie
De frequentie is een natuurkundige term en betekent: het aantal trillingen per seconde. De eenheid van frequentie is Hz.

Frequentiebereik
Frequentiebereik duidt op de frequentie die weergegeven of waargenomen kan worden. Het menselijk oor heeft een frequentiebereik van ongeveer 16 tot 20.000 Hz, afhankelijk van factoren als leeftijd en natuurlijke aanleg.

Front Speakers
Ook wel de "voorspeakers". De front speakers zijn de luidsprekers die in een surroundopstelling links en rechts voor worden geplaatst. De centerspeakers staat hiertussen.

Gehoordrempel
Het laagste niveau waarbij onze oren geluid kunnen waarnemen. De gehoordrempel is gelijk aan 0 dB.

Ge´ntegreerde versterker
Bij een ge´ntegreerde versterker zijn de voor- en eindversterker in een behuizing ondergebracht.

Geluid
Geluid of geluiden zijn luchttrillingen. Heen en weer bewegende luchtdeeltjes botsen tegen andere luchtdeeltjes waardoor deze beweging zich als een bol voortplant in de ruimte. Als deze bewegende luchtdeeltjes tegen ons trommelvlies botsen worden deze signalen omgezet door ons oor en onze hersenen.

Grondtonen
Grondtonen zijn alle tonen die worden weergegeven. Alle grondtonen worden vergezeld door Boventonen of Harmonischen. Elk trillend voorwerp wekt extra trillingen op die de grondtoon be´nvloeden. Omdat de grondtoon de toonhoogte bepaalt be´nvloeden de Boventonen de specifieke klank van dit trillend voorwerp.

HDCD High Defintion Compact Disc
HDCD is een methode om 20-bit informatie op te slaan en weer te geven op een 16-bit systeem.

HDTV High Definition Television
Bij HDTV wordt het beeld opgebouwd uit tweemaal zoveel beeldlijnen, ook heeft het beeld een resolutie die tweemaal zo hoog is als een conventioneel tv-beeld.

HiFi High Fidelity
HiFi, de schrijfwijze is vaak verschillend (Hifi, HiFi, Hi-Fi, Hi-fi), betekent letterlijk Hoge Natuurgetrouwheid. De bepaling van welke componenten nu wel en niet HiFi zijn is vastgelegd in (achterhaalde) DIN-normen.

Horizontale resolutie
Hoe meer horizontale lijnen een TV heeft, hoe hoger de resolutie. Een standaard VHS format videorecorder kent 240 lines met horizontale resolutie, terwijl er bij S-VHS, S-VHS-C, Laserdisc, Hi-8 en DVD Video 400 lijnen mogelijk zijn.

Impedantie
De impedantie is de weerstand die een wisselstroom in een spoel of een condensator ondervindt. Op dit principe is bijvoorbeeld ook de toonregeling gebaseerd.

Ingangsgevoeligheid
Het minimaal benodigde signaal voor het maximaal te bereiken uitgangssignaal.

Jank
Bij het opnemen en weergeven van geluid wordt gebruik gemaakt van bewegende delen. Indien dit niet nauwkeurig genoeg gebeurt zijn bijverschijnselen te horen. Enkele van deze bijverschijnselen zijn: rumble, jank en flutter. Jank ontstaat doordat de toonhoogte van de weergegeven muziek in hetzelfde ritme toe- en afneemt. Het resultaat is een herkenbaar "jankend" geluid. Flutter is een soort vibratie die hoorbaar is in het middengebied. Rumble tenslotte is een dofdreunend geluid in het lage tonen gebied (0-800 Hz). Rumble ontstaat doordat trillingen van een plateau worden overgebracht op een element.

Kantelpunt
Het punt waarop een filter een verzwakking geeft van 3 decibel.

Kevlar
Een synthetisch materiaal dat oorspronkelijk vanuit de ruimtevaarttechniek gebruikt wordt in bijvoorbeeld kogelvrije vesten en luidsprekers. Kevlar is zeer licht, sterk en niet-resonerend.

Layer
DVD's bestaan uit een of twee lagen, respectievelijk 'single layer' en 'dual layer' discs genoemd. Een niet al te lange film past op een laag, voor een langere zijn twee lagen nodig.

Layer wisseling
Wanneer de DVD-speler van 'layer' (laag) wisselt, kunt u gedurende ongeveer een seconde een hapering van het beeld zien. De ene speler gaat hier beter mee om dan de ander.

LCD
Veel projectoren werken volgens het LCD principe. LCD staat voor Liquid Crystal Display. Door een klein LCD paneeltje, waarop het video- of computerbeeld wordt weergegeven, wordt licht gestuurd. Middels een lenzenstelsel wordt dit beeld vergroot weergegeven. In de eenvoudigste projectoren werkt dit met een enkel kleuren LCD paneel, de betere projectoren werken met een apart LCD paneel voor elk van de basiskleuren rood, groen en blauw. Deze drie beelden worden middels een prisma samengevoegd en middels een enkele lens geprojecteerd.

Letterbox
Omdat breedbeeld een andere verhouding kent dan de traditionele (4:3) weergave, worden door de televisieomroepen widescreen (16:9) films vaak in het letterbox formaat uitgezonden. Kenmerk is dan dat er boven en onder een zwarte balk op het scherm verschijnt. Een breedbeeld televisie laat de zwarte balken wegvallen en vult het hele scherm met de film. Een traditionele (4:3) televisie laat boven en onder de film zwarte balken zien.

Loudness
Bij verschillende geluidsniveaus hebben onze oren een verschillende gevoeligheid tussen lagen en hoge tonen. Om dit te compenseren zijn sommige versterkers (voor-, tuner- of veelkanaals-) versterkers uitgerust met een Loudnessregeling. Deze loudnessregelaar regelt de verhouding tussen laag en hoog bij verschillende geluidsniveaus.

Luidspreker
De luidspreker zet een signaal met electrische trillingen om in luchttrillingen. Heel eenvoudig gezegd bestaat een luidspreker uit een kast, aansluitpunten en verschillende units. Elke unit zorgt voor luchttrillingen in een bepaald frequentiegebied. De woofer (of basluidspreker) verzorgt de lage tonen, de tweeter de hogetonen. Er zijn verschillende luidsprekers te onderscheiden: magnetisch, electrostatisch en een combinatie hiervan.

Magnetische Afscherming
Een metalen afscherming tegen magnetische invloeden van binnenuit of van buitenaf.

Monitor
Luidspreker welke wordt gebruikt bij opname's ter controle van de opname, ook een algemen benaming voor een kleine luidspeker.

MPEG
Afkorting van Motion Picture Expert Group. Onder de naam MPEG vallen verschillende beeld- en geluidscompressie systemen. MPEG II wordt voor DVD's gebruikt. MPEG I voor VideoCD's (een voorloper van de DVD van een mindere kwaliteit). De geluidslaag van MPEG I kennen we onder de naam MP3.

Multi Angle
Multi Angle is op sommige DVD's een kijkoptie.Als het multi angle symbooltje in beeld verschijnt kunt u door het met uw afstandbediening te selecteren de scene vanuit verschillende hoeken (angles) bekijken.

Noise reduction
Noise reduction systemen worden gebruikt om bepaalde vervelende geluiden te "verminderen", waardoor een betere geluidsreproductie wordt verkregen.

NTSC
In de jaren dertig werd in Amerika de televisie ontwikkeld, in de vijftiger jaren raakte daar de kleuren-tv reeds in zwang. Het National Television Systems Committee stond aan de basis van de NTSC beeldstandaard.
Het bepaalde dat een televisiebeeld S2S beeldlijnen moet hebben.Een beeld wordt opgebouwd in twee fases, de oneven lijnen 1 t/m 262,5 en de even lijnen van 262,5 t/m 524.Een tv-beeld wordt een frame genoemd.
Dertig keer per seconde ontstaat een volledig tv-beeldje. Uiteindelijk zijn 480 beeldlijnen zichtbaar.

Optische verbinding
In plaats van uw DVD-speler door middel van een' gewone' elektrische kabel (ook wel SPDIF ofRCA genoemd) met de surroundversterker Ie verbinden, kan er bij de uitgebreidere apparaten ook gebruik gemaakt worden van een optische (glasvezel) kabel. Deze verbinding die ook wel TosLink heet is kwalitatief altijd minder dan een elektrische verbinding.

OSD
On Screen Display. Hier wordt het 'menu' mee aangeduid waarmee u , instellingen en handelingen van uw  televisie, uw surroundversterker en  uw DVD-speler via het beeldscherm  kunt regelen.

Oversampling
Het bewerken van een digitaal signaal ter vermindering van vervorming in D/A converters.

PAL
PAL is de Europese norm voor video weergave, NTSC (zie: NTSC) de Amerikaanse. In feite is NTSC een verouderd systeem en overvleugeld door de in vele delen van Europa gehanteerde PAL-norm. Het Phase Alternate Line systeem heeft over : het algemeen een beter kleuren! gamma en biedt meestal een stabieler en contrastrijker beeld. PAL is gebaseerd op 62S beeldlijnen.
Vijfentwintig keer per seconde wordt het frame weergegeven. In feite zijn er 576 beeldlijnen zichtbaar. De andere worden voor teletekst- en zenderinformatie gebruikt.

PAL+
Een beeldtechniek die het mogelijk maakt om zonder verlies van scherpte een 16: 9 videobeeld schermvullend te krijgen op een 16 : 9 televisie.

Pan & Scan
Dit voorkomt dat bij weergave van een widescreen film of zelfs een nog breder bioscoopformaat op een klassieke4:3 televisie (zie:Aspect Ratio) uw televisie alleen maar een 'reepje' film tussen twee dikke zwarte balken laat zien. Bij pan & scan wordt de zijkant van het beeld afgesneden. Dit gebeurt niet steeds op dezelfde plek van het beeld. Een 'filmaftaster' zorgt er voor dat de belangrijkste filmbeeldjes continue worden gevolgd, zowel van links naar rechts als van boven naar beneden. Hiermee wordt gerealiseerd dat het actiepunt op het beeld voor de kijker centraal (op uw scherm) staat. De hoofdpersoon van het moment zal dus in de regel centraal in het beeld staan,ook als hij in de film eigenlijk aan de zijkant staat.

PCM
Pulse Code Modulation is de coderingstechniek die voor CD en soms voor stereo geluid op een DVD gebruikt wordt. Ook DVD-Audio schijven kunnen PCM geluid (zowel stereo als meerkanaals) bevatten. PCM is ongecomprimeerd,dit in tegenstelling tot Dolby Digital en DTS.

Pijngrens
Het waarnemen van geluid is een proces waarbij oa onze trommelvliezen in beweging worden gebracht door botsende geluidsdeeltjes. Als geluid te hard is kan dit "pijn" doen aan onze oren. Het niveau waar dit gebeurt wordt de pijngrens genoemd. De pijngrens ligt rond de 120dB.

Plasmascherm
De ultra platte televisie wordt vrijwel meteen,en niet onterecht geassocieerd met een extreem hoge prijs.
Het principe berust op een scherm gevuld met gas (of vloeistof) waardoor elektrische golven worden gestuurd.De prijs van een plasmascherm kan mede worden verklaard uit de omstandigheden waaronder het wordt geproduceerd. Dit moet gebeuren in een absoluut stofvrije omgeving. Elk stofje, hoe klein ook, geeft storingen aan pixels (beeldpunten).

Progressive scan
Manier om beeld weer te geven die aanwezig is op de betere DVD-spelers.Werktop het moment nog alleen bij NTSC beeld. Bij een normaal NTSC -beeld worden 30 hele tv beelden opgebouwd uit 60 halve beelden. In de eerste 60e seconde worden de oneven beeldlijnen geschreven, in de tweede 60e de even beeldlijnen. Bij progressive scan worden alle beeldlijnen in 1/60e seconde geschreven. Voordeel hiervan is de veel rustiger beeldweergave.
Verwacht wordt dat er dit jaar overeenstemming bereikt wordt voor een norm voor 'PAL progressive' zodat ook Europese regio 2 DVD's van progressive scan kunnen profiteren.

Projector
Bij projectie heeft de hoeveelheid licht die op het scherm valt grote invi oed op de kwaliteit van het beeld. De hoeveelheid licht wordt gemeten in ANSI lumen. ANSI staat voor: American National Standard Institute. Hoe hoger het aantal ANSI lumen, hoe briljanter het beeld vaak is. Projectoren zijn er in verschillende 'soorten:' LCD, DlP en CRT.

Projectieschermen
Indien u besluit met een projector (beamer) DVD's te kijken, moet u een scherm aanschaffen. U moet terdege rekening houden met formaten, kijkhoek,omgevingslicht, positie van de projector en de optische waarde van het doek. Het matwitte en de glasparei zijn de bekendste schermen, maar door DVD zijn ook het Datalux en High Power doek uitermate populair.
Zo zijn er overigens nog meer variaties mogelijk. Laat uw dealer u hierover adviseren.

Quadraphonie
Luidsprekeropstelling waarbij de geluidsweergave plaatsvindt via 4 luidsprekers.

Receiver
Een receiver is een combinatie van een (geintegreerde) versterker en een tuner. Een receiver wordt ook wel een tuner-versterker genoemd.

Regiocodering
De grote filmmaatschappijen hebben de wereld in zes regio's verdeeld met als belangrijkste reden dat men niet alle nieuwe speelfilms in alle landen tegelijk uitbrengt. In de VS (regio 1) verschijnen DVD's vaak al voordat ze in europa (regio 2) in de bioscoop in roulatie zijn gebracht. Omdat men niet wil dat het bioscoopbezoek lijdt onder de verkoop van DVD's zijn in de VS gekochte DVD's in principe niet op de Europese DVD-spelers af te spelen, tenzij de DVD-speler door een technische ingreep regiovrij is gemaakt of het schijfje regiovrij is (ook dat kan: regio O) Een groot deel van Europa en Japan is in regio 2 ingedeeld.

Resonantiefrequentie
De resonantiefrequentie is de frequentie waarbij een luidspreker de maximale geluidsdruk afgeeft.

RGB
Rood, Groen, Blauw. De drie primaire kleuren waaruit elk tv beeld is opgebouwd. Ook de naam van een van de beste 'manieren' om je televisie met je DVD-speler te laten 'praten'.

Satellietluidsprekers
Luidsprekers die gekenmerkt worden door hun kleine afmetingen. Juist door hun formaat zijn satellietluidsprekers makkelijk en minder opvallend te plaatsen in het interieur. De luidsprekers kunnen zo klein zijn doordat ze niet de laagste tonen verzorgen. Hiervoor wordt een aparte lage-tonenluidspreker (subwoofer) gebruikt.
 

SCART (euroconnector)
Afkorting van "syndicat des Constructeurs d' Appareils Radiorecepteurs et TÚlÚviseurs":
SCART is een aansluitprotocol met een aantal voorschriften. De bijbehorende langwerpige connector (Euro scart) heeft 20 pinnetjes en een afscherming,en is te vinden is achterop tv's, videorecorders en de meeste DVD-spelers. Deze connector maakt het mogelijk dat apparaten,die gebruik maken van diverse video-, audio en schakelsignalen op een simpele manier op elkaar kunnen worden aangesloten. SCART zegt niets over de beeldkwaliteit van het signaal. Een SCART -kabel kan namelijk in principe zowel een composite video, een s-video, een component video en een RGB verbinding met uw televisie of projector tot stand brengen.

SDDS Sony Dynamic Digital Sound
Sony heeft ook een eigen Surround Sound formaat bedacht ter concurrentie voor Dolby Digital en DTS, genaamd SDDS. Dit systeem bestaat al een tijdje en wordt gebruikt in de betere bioscopen. Maar nu heeft SDDS zelfs in 8 kanalen surround sound. In plaats van de kanalen "achter" uit te breiden zoals Dolby en DTS bezig zijn, breidt SDDS zijn kanalen "voor" uit.
Dit systeem wordt momenteel alleen gebruikt in de bios zalen, maar de japanners zijn wel van plan dit SDDS systeem ook in de Home Theater te integreren. Zo ver is het nog niet jammer genoeg.

Spikes
Spikes zijn hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om apparatuur "los te koppelen" van de ondergrond. De specifieke werking van de spikes is het afvoeren van ongewenste energie en het tegenhouden van het ontvangen van resonanties e.d.

Stereo Stereofonie
Stereo is een aanduiding voor weergeven van geluid vanuit twee bronnen, die elk eigen informatie bevatten. Stereo is niet hetzelfde als HiFi. Een mono-installatie kan namelijk ook van een HiFi-niveau zijn.

Subwoofer
Een subwoofer is een luidspreker die speciaal is gemaakt voor de weergave van lage tonen. Er zijn twee sooren subwoofers te onderscheiden: actief (met ingebouwde versterker) en passief (geen versterker ingebouwd). Een subwoofer kan voor veel audio en Home cinema oplossingen een welkome aanvulling zijn.

SuperAudio CD
Een SuperAudio CD is fysiek een DVD-schijf. De manier waarop het geluid wordt opgeslagen, verschilt echter wezenlijk van alle DVD-soorten. Ook de compatibiliteit van de meeste SuperAudio CD's met CDspelers is een verschil met DVD.
SuperAudio CD levert de hoogste kwaliteit muziek en is gebaseerd op het DSD (zie: DSD) coderingsprincipe.Op een SuperAudio CD staat altijd een stereo mix, meestal ook een zeskanaals surroundmix.Om SuperAudio CD's af te kunnen spelen heeft u een SuperAudio CD speler nodig of een DVD-speler met het SuperAudio CD logo.

Surround sound
Surround Sound is een verzamelnaam voor een audio systeem waarbij verschillende luidsprekers aangestuurd kunnen worden. Het gaat dan om: voor-, achter- en een centerspeaker. Eventueel kan hier ook een subwoofer aan toegevoegd worden. Met een Surround Sound wordt een sterk driemensionaal effect gecreŰerd.

S-Video
Zie: y/c

Sweetspot
Het ideale punt in de kamer om te luisteren.

Synchronisatie
De RGB-kleuren (zie: RGB) van videosignalen worden door synchronisatiesignalen over het tv-scherm gestuurd.Als deze als aparte signalen naast R,G en B worden verzonden als Horizontale (H-) sync en Verticale (V-) sync spreken we over RGBHV.lndien de H en V signalen bij elkaar zijn gevoegd wordt van 'Composiet Sync' (RGBs).Deze Composietsync kan ook aan een kleur (bijvoorbeeld G) worden toegevoegd. Dan is sprake van soG (Sync on Green) of RGsB.

THX
Is een door George Lucas, de geestelijk vader van Star Wars, bedacht normeringsysteem om de weergave van geluid in de bioscopen te standaardiseren. Lucas was erg ontevreden over het geluid in verschillende filmtheaters toen hij StarWars: A New Hope daar bekeek. Het bedrijf THX heeft in de loop der jaren voorschriften ontwikkeld waaraan bouwers vaan bioscopen, luidsprekers en DVD-spelers en versterkers zich dienen te houden. Pas wanneer aan alle eisen is voldaan krijgt men het inmiddels zeer begeerde THX certificaat. In Nederland is aan slechts een handje vol bioscopen dit predikaat verleend. THX is volledig compatibel met Dolby Digital en DTS.

Meer over THX:
THX is een set standaarden en eisen voor bioscopen en thuisbioscopen, opgesteld door Lucasfilm Ltd. Deze standaarden en eisen moeten door apparatuur en bioscoopzalen worden gehaald/nageleefd om een THX certificaat te krijgen en te houden.

Voor home theater versterkers betekent dit o.a. genoeg vermogen en stabiliteit, voor speakers een bepaalde afstraalkarakteristiek en minimaal haalbare geluidsdruk en voor voorversterkers o.a. genormeerde in- en uitgangsgevoeligheden en een aantal andere functies. THX is dus geen geluidsformaat!

Maar THX stelt niet alleen eisen op, ze hebben ook de volgende functies om een soundtrack in een huiskamer meer te laten klinken als in de bioscoop. Dit noemt men "post-processing" en vind plaats NA decodering van Dolby Digital of DTS:

1. Re-Equalization: vermindert de scherpte van een soundtrack afgespeeld in een home theater. In de bioscoop is er minder hoog, door demping van het geluid door het scherm en grote luisterafstand.
2. Timbre Matching: zorgt ervoor de de front luidsprekers beter op de surrounds aansluiten qua klank, met een homogener resultaat tot gevolg.
3. Adaptive Decorrelation: zorgt dat de surround speakers nooit een mono geluid weergeven, maar geeft een pseudo stereo effect, om de surround minder plaatsbaar te maken en ruimtelijker.

Verder kun je de subwoofer beschermen door het piek niveau in te stellen dat de subwoofer nog weer kan geven en zijn Time alignment (het in de tijd corrigeren van speakers die op verschillende afstanden van de luisteraar staan) en Bass Managent (het routeren van bas naar subwoofers, om kleine speakers te ontlasten) goed geregeld.

Het is niet nodig om alleen maar THX apparatuur te gebruiken, maar THX apparatuur werkt wel zeer goed met elkaar samen. Een garantie voor de beste geluidskwaliteit is het niet perse.

Inmiddels zijn er 2 THX normen: THX Ultra (de oorspronkelijke THX norm) en een minder
strenge THX Select norm, bedoeld voor kleinere kamers, met o.a. minder hoge eisen aan luidsprekers.

TOSLINK Toshiba Link
Een optische fiber interface op basis van het S/PDIF protocol. Ontwikkeld door Toshiba.
De benaming voor de optische connector op een DVD-speler.

TV's
TV's kun je kopen in een breedbeeld (16:9) en standaard uitvoering (4:3).
Ook is er het onderscheid tussen een 50 Hz en een 100 Hz uitvoering. Grootvoordeel van de 100Hz TV is een duidelijk waarneembaar rustiger beeld dat bijna zonder flikkering is.
De laatste jaren is de platte (Full-Flat) beeldbuis (niet te verwarren met plasma of LCD) erg in opkomst.
Wordt de standaard beeldbuis gekenmerkt door behoorlijke vervormingcijfers. De moderne platte beeldbuis is bijna vrij van vervorming, hetgeen vanzelfsprekend de weergave de kwalitatief hoogwaardige DVD-weergave ten goede komt.
Omdat veel films in 16:9 formaat zijn opgenomen is het zinvol de aanschaf van een breedbeeld TV te overwegen, ten minste indien u van plan bent regelmatig een DVD te kopen of te huren.

Tweeter
Een luidspreker die uitsluitend geschikt is voor het weergeven van hoge tonen.

Tweewegsysteem
Een complete luidsprekerbox met een speaker voor de hoge en een voor de lage tonen en een scheidingsfilter.

Versterker
Een versterker versterkt een binnenkomend audiosignaal naar een dusdanig signaal wat meerdere luidsprekers kan aansturen. Maar de versterker kan ook nog meer dingen doen (meer is niet perse beter). Een versterker kan het geluid corrigeren, de geluidssterkte en toon- regelen. Een (geintegreerde) versterker bestaat uit twee delen: een voor (of regel-) versterker en een eind- (of kracht)versterker. Zie ook: Geintegreerde versterker, Voorversterker en Eindversterker.

Versterking
Het proces waarwbij een zwak audiosignaal (wat bijvoorbeeld wordt opgewekt door een microfoon) wordt versterkt en eventueel gecorrigeerd.

Vervorming
Elke afwijking van het origineel.

Voorversterker
Een voorversterker ontvangt een audiosudiosignaal en stuurt dit door naar een of meerdere eindversterkers. Een voor- of regelversterker heeft vaak meerdere functies. De belangrijkste zijn: volumeregeling, klankregeling.

Widescreen
In de' volksmond' het beste te omschrijven als breedbeeld. Een van de bekendste aanduidingen is 16:9.

Y/C
Ook S-Video genoemd. Helderheid (Y) en kleur (C) informatie zijn gescheiden. Het Y-signaal is een zwartwit signaal. samen met het C -signaal is een compleet kleurenbeeld op te bouwen. Bij dit signaal hoort de zogenaamde Hosiden connector, met de 4 kleine pinnetjes.

YUV
Component video, Y, Cb, Cr of Y, Pb, Pr genoemd. Y is hetzelfde signaal als bij Y/C,zwart-wit dus.De andere 2 signalen zijn verschilsignalen die samen met Y weer een compleet kleurenbeeld opleveren. Deze techniek wordt in studio's al jarenlang toegepast maar voor consumenten is zij pas belangrijk geworden dankzij de introductie van de DVD-speler. De YUV aansluitingen zijn herkenbaar aan een rood, groen en blauw cinch chassisdeel.

Home Theater Web©