Tips Bij Aanschaf HomeTheater Apparatuur


Tips bij aanschaf en oriëntatie van Home Theater apparatuur
+ Checklisten

Waar moet u op letten wanneer u Home Theater of Home Cinema apparatuur zoals DVD, Receiver en Televisie wilt aanschaffen?

 

 • Bij het afspelen van een DVD kan een 50Hz tv beeldbuis soms een beter beeld geven dan een 100Hz scherm . Dit is erg persoonlijk en afhankelijk van de digitale truukjes waar het 100Hz type gebruik van maakt. Dus laat u niet overhalen door een overtuigende verkoper, maar kijk vooral zelf naar de intensiteit en uitstraling van de beeldbuizen in de winkel. Dit is vooral van toepassing wanneer u opzoek bent naar een goedkope televisie. Wanneer u twijfelt tussen een 50Hz model en een 100Hz model, vraag dan aan de verkoper of hij/zij deze ook op een DVD speler wilt aansluiten en zodoende kunt u gaan vergelijken. Let er wel op dat schermen groter dan 72cm op 50 Hz erg trillen, het is aan te raden om bij grote schermen voor 100 Hz te kiezen. Bovendien zijn er tegenwoordig weinig 50 Hz schermen van deze grootte.
  Een uitgangspunt voor TV's kan ook het "hoe zwart zijn de horizontale balken" zijn bij het afspelen van DVD films.

 • Goedkope modellen breedbeeld TV's passen soms niet automatisch het beeldformaat aan tijdens het bekijken van televisieuitzendingen. Dit overschakelen is overigens wel erg handig.

 • Als u ook van plan bent regio 1 DVD's (o.a. Amerikaanse DVD's) af te spelen, moet uw TV ook NTSC ondersteunen naast PAL (Europa). Gebruik niet de NTSC naar PAL omzetting in een DVD speler, dit resulteert vaak tot slechte beeldkwaliteit.

 • Wanneer u bij aanschaf voor een 4:3 TV i.p.v. breedbeeld kiest, kan het handig zijn dat de 4:3 tv een 16:9 stand heeft om DVD's juist weer te geven. Maar deze 16:9 stand/functie op een 4:3 TV is niet noodzakelijk.

 • Er bestaat een richtlijn voor de grootte van een TV t.o.v. de afstand tot uw zitplek:
  - minder dan 3 meter, beeldschermen tot 61cm diagonaal
  - 3 meter of meer, beeldschermen van 61cm en hoger, (72cm en hoger is aan te raden in een Home Theater
  en/of Home Cinema Systeem)

 • Wilt u niet veel geld uitgeven, maar wel genieten van het Home Theater meerkanaals geluid, dan heeft u de mogelijkheid om een HomeCinema setje te kopen.

  Maar let er op, het vermogen van een Home Cinema Set is vaak vrij laag en de kwaliteit is meestal minder goed dan
  dan wanneer u losse apparatuur koopt. Luister in de winkel of u deze kwaliteit voldoende vindt. Overigens bestaan er tegenwoordig steeds meer homecinema setjes van degelijke kwaliteit en goed geluid.
  Een wat duurdere mogelijkheid is de aanschaf van een hometheater versterker (receiver) met daarbij een losse DVD speler en een compleet speakersetje.
  Het is meestal beter om alles los aan te schaffen, waarin u volledig alles naar eigen wens kunt samenstellen en beluisteren.

 • Er worden steeds meer DVD Recorder's (stand-alone) spelers verkocht. De DVD Recorder's vervangen de videorecorder:

  Let er wel op dat deze geen
  kopieŽn kunnen maken van een originele DVD disk. Alleen een DVD brander in een PC kan met behulp van software een DVD Film kopiŽren. Hoe u dit kunt doen staat beschreven onder "Artikelen" links in het navigatiegedeelte van deze deze website.
  De prijs van DVD recorder's dalen tegenwoordig vrij snel en ze zijn al aardig betaalbaar. Let bij aanschaf op dat de goedkoopste modellen vaak een zeer moeilijk te begrijpen en omslachtig menu navigatie systeem heeft. De goedkopere modellen zijn vaak niet gebruiksvriendelijk!

 • Een DVD speler kan al een ingebouwde Dolby Digital en DTS chip (decoder) bevatten. Deze is echter niet nodig wanneer u een surround versterker heeft met een ingebouwde Dolby Digital en DTS chip. Maar u betaalt wel voor deze meestal overbodige chip in uw DVD speler. U kunt gerust een DVD speler zonder deze chip gebruiken wanneer u een surround versterker met DTS en Dolby heeft. Een goedkopere DVD speler zonder dolby/dts chip noemt men een voorbereide dvd speler.
  Wanneer u een DVD speler gebruikt zonder surround versterker en het geluid uit de TV wilt horen, moet u WEL een Dolby en/of DTS decoder ingebouwd hebben. Let er op dat vooral veel goedkope DVD spelers wel een Dolby maar geen DTS decoder hebben. Wanneer u dan een DVD bekijkt met DTS, krijgt u geen geluid. Alleen wanneer u dan de digitale uitgang van de DVD speler op een surround versterker aansluit, krijgt u wel geluid. In dit geval ondersteunt de DVD speler alleen DTS Out (via een digitale aansluiting). Met DTS Out kan de DVD speler dus wel het DTS signaal naar een hometheaterversterker sturen, maar kan geen DTS geluid uit de televisiespeakers laten komen.

 • Er bestaan nogsteeds DVD spelers die geen gekopieerde cd's kunnen lezen. Vraag bij aanschaf of de speler dit ondersteunt, vraag ook meteen of de speler ook andere interessante media ondersteunt zoals:
  DivX: DivX is een filmformaat voor films die te downloaden zijn via internet. Dit zijn .AVI computerbestanden. Wanneer u regelmatig films download is het handig om deze bestanden direct van CD of DVD af te spelen op uw DVD speler.
  JPEG: Om foto's van bijvoorbeeld uw digitale fotocamera af te spelen.
  MP3: Om gedownloade muziek af te kunnen spelen, er passen 10 muziek CD's op 1 MP3-CD. De geluidskwaliteit van MP3 muziek is minder dan een originele CD.

  SACD: Een nieuwe techniek die het mogelijk maakt een SA-CD nog beter te laten klinken dan de normale CD, vaak ook in meerkanaals geluid. U moet dan wel in het bezit zijn van een SACD schijfje.
  DVD-Audio: Een nieuwe DVD techniek voor muziek en geluid zonder beeld. Een DVD-Audio schijfje klinkt beter dan de reguliere DVD of CD.

 • Wanneer u (in de toekomst) gebruik maakt van een beamer, plasma of LCD scherm, is het zeer verstandig als uw dvd speler Progressive Scan ondersteunt (de iets duurdere modellen). Hierdoor wordt het beeld sneller opgebouwd en ziet het beeld er vooral op een groot scherm stukken beter uit.

 • Een DVD speler heeft meestal slechter kwaliteit geluid tijdens afspelen van CD's, dan een goede CD speler. Alleen de duurdere modellen DVD spelers kunnen tippen aan een goede cd speler. Dit komt door de betere Digitaal/Analoog converters in CD spelers.

 • Wilt u bij de tijd blijven dan is het tegenwoordig een aanrader om een surround versterker die Dolby Pro Logic II bevat aan te schaffen. En voor iets meer geld heeft u een versterker daarnaast ook de nieuwste surround mogelijkheden DTS Neo en DTS 6.1 bevatten.

  Meer over DTS Neo en DTS 6.1 leest u bij
  Informatie Punt -> Geluid in het navigatie menu links in beeld.

 • Speakers: De prijs van speakers wil niet veel zeggen over de klank van het geluid, zelfs het merk speaker zegt niet veel over de klank. De klank is erg speaker type afhankelijk. En daarbij, een mooi klankbeeld of goed geluid is erg persoonlijk. Het kan zijn dat u een goedkope speaker zeer mooi vindt klinken, misschien zelfs mooier dan die duurdere speaker!
  Goed geluid is voornamelijk afhankelijk van de speakers en de versterker, daarna de DVD speler of CD speler en ook de kabels.
  Neem genoeg tijd voor het oriënteren op speakers. Dit doet u door zoveel mogelijk verschillende speakers te beluisteren. Om de klank van een speaker goed te beoordelen moet u in de winkel de speakers eerst in een stereo opstelling beluisteren en niet in een surround opstelling! Luister dan uw bekende CD op de betreffende speakers in stereo. Ook wanneer u een klein satelliet speakersetje wilt aanschaffen kunt u beter eerst 2 kleine speakers in stereo beluisteren. Wanneer u de klank van de speakers ook op laag volume in stereo mooi vindt klinken dan bent u in staat een goed oordeel te geven over de klank van de speaker.

 • Op de webpagina Links kunt u veel winkels en home theater speciaal zaken bezoeken om bijvoorbeeld prijzen te vergelijken of om informatie over een bepaald type te vinden. Neem daar zeker een kijkje!


Hier volgen handige checklisten die u eventueel kunt uitprinten en mee kunt nemen naar de winkel:

 

www.hometheaterweb.nl
checklist voor TV, plasma of LCD schermen
Algemeen:
Hoe lang geldt de levensduur van het toestel en wat gebeurt er wanneer het apparaat kapot gaat binnen deze periode? (Dus ook buiten de garantieperiode, levensduur is meestal langer dan de garantieperiode)
 
Hoe lang geldt de winkelgarantie en hoelang geldt de fabrieksgarantie?
 
Hoe gaan jullie om met fabrieksgarantie?
 
Hebben jullie het toestel nu op voorraad, hoelang is de eventuele levertijd?
 
Levert u het toestel ook aan huis en zijn hier extra kosten aan verbonden?
 
Zit er een Nederlandstalige handleiding bij? (is verplicht bij elk product dat in Nederland verkocht wordt, sommige producten worden alleen met Engels of Duitse handleiding verkocht)
 
Hoe oud is dit model? (oude modellen ondersteunen niet de nieuwste truukjes en aanpassingen)
 
Krijg ik een nieuw model of een demo model? (wanneer u een demo (in de winkel gebruikt) toestel krijgt, is het zeer aannemelijk dat u korting krijgt)
 
Kan ik mijn oude toestel inruilen voor korting? (dit is erg afhankelijk van de winkel en uw oude toestel)
 
Wat zijn de voor en nadelen ten opzichte van de andere toestellen van dit apparaat? (hier kan soms best wat interessants uitkomen..)
 
Kom ik straks geen kabels of andere zaken te kort? (soms kan u thuiskomen en moet u terug naar de winkel omdat u nog kabeltjes of iets anders nodig heeft...)
 
Specifiek:
Hoe gaat het toestel om met verschillende beeldformaten? (en bekijk het ook terplekke)
 
Hoe ziet het beeld eruit met een slechter signaal zoals kabel televisie en bij goed signaal zoals een DVD? (en bekijk het ook terplekke als dat lukt) Dit is erg belangrijk, veel mensen raken teleurgesteld wanneer thuis blijkt dat de beeldkwaliteit een stuk minder is dan in de winkel.
 
Hoe ziet de afstandsbediening eruit, en kan deze afstandsbediening ook andere apparaten aansturen? (sommige afstandsbedieningen zijn universeel)
 
Is de kijkhoek voldoende? (vooral op toepassing bij LCD schermen, wanneer je niet recht voor het beeld staat, wordt het beeld slechter)
 
Zit er bij het LCD of Plasma scherm ook een tuner? (soms wordt het apparaat geleverd zonder tuner. Een tuner is nodig om kabel tv te kijken. Je kunt gejaagd worden op extra kosten wanneer je nog een losse tuner erbij moet aanschaffen)
 
Hoe klinkt het geluid uit de speakers van deze televisie? (sommige TV speakers hebben slechte kwaliteit geluid, of het geluid kraakt erg omdat de plastic behuizing mee trilt)
www.hometheaterweb.nl

 

www.hometheaterweb.nl
checklist voor surround receiver of versterker
Algemeen:
Hoe lang geldt de levensduur van het toestel en wat gebeurt er wanneer het apparaat kapot gaat binnen deze periode? (Dus ook buiten de garantieperiode, levensduur is meestal langer dan de garantieperiode)
 
Hoe lang geldt de winkelgarantie en hoelang geldt de fabrieksgarantie?
 
Hoe gaan jullie om met de fabrieksgarantie?
 
Hebben jullie het toestel nu op voorraad, hoelang is de eventuele levertijd?
 
Levert u het toestel ook aan huis, en zo ja, wat zijn de eventuele extra kosten?
 
Zit er een Nederlandstalige handleiding bij? (is verplicht bij elk product dat in Nederland verkocht wordt, sommige producten worden alleen met Engels of Duitse handleiding verkocht)
 
Hoe oud is dit model? (oude modellen ondersteunen niet de nieuwste truukjes en aanpassingen)
 
Krijg ik een nieuw model of een demo model? (wanneer u een demo -in de winkel gebruikt toestel krijgt, is het zeer aannemelijk dat u korting krijgt)
 
Kan ik mijn oude toestel inruilen voor een korting? (dit is erg afhankelijk van de winkel en uw oude toestel)
 
Wat zijn de voor en nadelen ten opzichte van de andere toestellen van dit apparaat? (hier kan soms best wat interessants uitkomen..)
 
Kom ik straks geen kabels of andere zaken te kort? (soms kan u thuiskomen en moet u terug naar de winkel omdat u nog kabeltjes of iets anders nodig heeft...)
 
Specifiek:
Ondersteunt de versterker ook de nieuwe technieken:
-DTS 6.1 Discrete (oftewel een 7 kanaals versterker i.p.v. 6 kanaals, 1 extra achter kanaal)
-Dolby Pro Logic II / DTS Neo (om mooi surround geluid uit een stereo bron weer te geven)
-SACD (vaak alleen de duurdere modellen)
-DVD-Audio (meestal alleen de duurdere modellen)
 
Wat is het nominale vermogen per kanaal uitgedrukt in Watt van deze versterker? (Pas nu spreken we over het echte vermogen en niet het door de fabrikant zelf te bepalen muziekvermogen! Alleen het nominale vermogen is te vergelijken met andere versterkers met dezelfde weerstand van de gebruikte speaker b.v. 8 Ohm)
 
Past deze versterker qua vermogen goed bij mijn speakers?
 
Hoeveel is het vervormings percentage? (en vergelijk dat met andere versterkers)
 
Is deze versterker gebruiksvriendelijker dan andere versterkers? (de nieuwe versterkers zijn zo geavanceerd, dat dit ten koste kan gaan van de gebruiksvriendelijkheid. Er zijn ook versterkers die speciaal gemaakt zijn voor gebruiksgemak)
 
Hoeveel digitale ingangen zijn er aanwezig? (hoe meer hoe beter, aangezien er steeds meer digitale apparatuur op de markt uitgebracht wordt)
 
Zitten er hoogwaardige speaker aansluitingen achter op de versterker? (er zijn modellen die slechte speaker aansluitingen hebben, hierdoor kan je b.v. alleen dunne kabels gebruiken of breekt er snel een fragiel plastic onderdeeltje af)
 
Kan deze versterker goed gebruikt worden met mijn subwoofer? (sommige versterkers hebben een afwijkende subwoofer uitgangsversterking waardoor de subwoofer niet naar behoren klinkt)
 
Vraag naar de Tuner functies, om naar radio te kunnen luisteren
 
Kunt u de versterker alvast goed instellen zodat ik dat thuis niet hoef te doen? (de betere winkels geven deze service)
 
Kan ik het beste het beeld van de DVD speler via de versterker naar de TV aansluiten of rechtsreeks naar de TV? (Sommige versterkers hebben extra mogelijkheden om het beeld te optimaliseren met SCART aansluitingen)
 
www.hometheaterweb.nl

Binnenkort komen er meer checklisten op deze pagina, o.a. voor Home Cinema Setjes, Speakers en Beamers !

 

Home Theater Web©