Oude Nieuwsberichten

Oud Nieuws

03-01-03
Hyperfonisch Geluid

Alweer een leuk nieuwtje om te weten. American Techology heeft HyperSonic Sound Technology (HSS) ontwikkeld. Volgens hen een nieuwe doorbraak op het gebied van geluid. Stelt u zich eens voor dat u in een winkel loopt en wanneer u voor een product staat, hoort u een beschrijving van het product. Of u staat in het museum en u staat voor een duur frutseltje en krijgt ineens plots te horen wat dat ding voorstelt, terwijl niemand anders om u heen dit te horen krijgt. Dit is mogelijk met HSS.
HSS is een techniek die met behulp van ultra-sonische geluidstechnieken gericht geluid kan geven. Hetzelfde principe als een zaklamp doet met licht, zie het volgende plaatje:

Maar wat heeft dit met Home Theaters te maken, kunt u denken.
Als deze techniek verder doorontwikkeld wordt, kan het er voor zorgen dat waar u zich ook bevind in uw home theater kamer, u geen last heeft van ruimtelijke problemen zoals een achterspeaker die te dichtbij staat. Dit is natuurlijk echt toekomstwerk en zal zeker nog vele jaren duren of misschien komt het er helemaal niet van. In ieder geval is de kans wel groot dat wanneer u in de toekomst voor een Home Theater versterker in de winkel staat, er ineens een stem in uw hoofd komt die u probeert dat ding aan te smeren.
Bron: http://www.atcsd.com/tl_hss.html
-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


02-01-03
Dolby Virtual Speaker Technology


Sinds kort is Dolby uitgekomen met een nieuwe en belangrijke techniek, Dolby Virtual Speaker. Deze techniek maakt het mogelijk om uit maar liefs 2 speakers een complete Surround mogelijkheid te creëren zoals een opstelling met 5 speakers. Bose en Pioneer hadden al een soortgelijk systeem ontwikkeld en toegepast in hun producten, oa.  de Bose®1 2 3 die verderop in dit nieuwsgedeelte vermeld staat.
Dolby is van plan dit systeem toe te passen in tv's (de huidige Dolby Virtual Surround zal blijven bestaan, maar zal minder gaan kosten dan Speaker Surround), maar ook in  DVD-spelers, computers en home theater sets.
Er zijn twee typen Virtual Speaker Technology:
1. Dolby Digital Virtual Speaker, die het digitale 5.1 geluid nabootst uit twee speakers. Toepasbaar bij afspelen van bijvoorbeeld DVD's.
2. Dolby Pro Logic II Virtual Speaker, die analoge 5.1 geluid naboots uit twee speakers. Toepasbaar bij het afspelen van Cd's of TV uitzendingen.
Verder zijn er twee verschillend formaten in Virtual Speaker Technology:
1. Wide Mode, wat een breder klankbeeld geeft.
2. Reference Mode, dat meer het surround geluid benadert.
Het systeem maakt veel gebruik van de reflectie van de muren. Via de reflectie van bepaalde geluiden die weerkaatsen tegen de muur, lijkt het alsof het geluid van de zijkant komt.
Bron: http://www.dolby.com/dvs/
-Terug naar Nieuws Onderwerpen-
 


09-12-02
DVD kraker in gevangenis

Voor de Noorse rechtbank in Oslo begint vandaag de rechtszaak tegen `DVD Jon`, de maker van de DeCSS software waarmee de beveiliging van dvd`s gekraakt werd.
Jon Lech Johansen, ook wel bekend als DVD Jon, was vijftien jaar toen hij het programma DeCSS schreef. Met de software werd de kopieerbeveiliging van dvd-films gekraakt met als gevolg dat ze in groten getale via internet illegaal worden uitgewisseld, schrijft persbureau AP.
De rechtszaak is aangespannen door de Motion Picture Association of America die optreedt namens de grote filmstudio`s in Hollywood. Voor de zaak zijn vijf dagen uitgetrokken.
Johansen is inmiddels 19 jaar. Hij laat via zijn advocaat weten dat hij niets onwettigs heeft gedaan. Volgens een verklaring heeft Johansen de software ontworpen om dvd`s te kunnen afspelen op zijn Linuxcomputer, wat daarvoor onmogelijk was. Het programma bood hij in 1999 aan op internet en werd binnen drie maanden ruim vijfduizend keer gedownload.
Als Johansen schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Juristen verwachten echter niet dat het zo`n vaart zal lopen. Inmiddels zijn er op internet diverse programma`s verkrijgbaar om de dvd-beveiliging te ondermijnen.
Bron: http://www.hifi.nl

-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


26-11-02
DVD kopieeren naar DVD-R i.v.m. DVD Rot
Er is nog niet veel over geschreven maar er bestaat zoiets als DVD-Rot. Dit is een proces waardoor DVD's na lange tijd kunnen "rotten". Doordat een DVD uit meerdere lagen bestaat, kunnen de lagen op sommige plekken van elkaar loslaten. Er ontstaat een olieachtige vlek en het beeld wordt steeds slechter. Heel erg onplezierig voor DVD verzamelaars. Het gebeurt echter niet veel en mijn verzameling heeft er geen last van.
Maar wat is hier nou tegen te doen? Het is natuurlijk een goede reden om uw DVD's te kopieeren naar een DVD Recordable. En dat kan, maar wel met veel moeite. Op deze engelstalige website
www.dvd2dvdr.com wordt duidelijk uitgelegd hoe dit te doen is. U moet natuurlijk wel een DVD brander in uw PC hebben.

Bron: http://
www.dvd2dvdr.com en http://www.mindspring.com/~yerington/ (foto's en uitleg van DVD-Rot)
-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


24-11-02
Denon AVR-1803 Receiver
Zelf ben ik helemaal gek van Denon. Dit audio bedrijf heeft nu ook een Home Theater Receiver op de markt gebracht met alle nieuwtjes omtrent Home Theater, zoals DTS ES, DTS Neo 6, Dolby Digital EX en dan voor een zeer aantrekkelijke goedkope prijs, onder de 700 Euro. Hiermee trekt Denon ook de consumenten
aan die wat minder geld willen uitbesteden en toch een beetje hoogwaardig geluid eisen met alle nieuwe snufjes. Deze 1803 heeft een vermogen van 80 Watt per kanaal en is dus net iets zwaarder dan zijn voorgangers in de 1800 reeks.

Bron: http://www.lookenlisten.nl/artikel.asp?artid=1290 en http://www.denon.com

-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


20-11-02
SDDS in 8 kanaals geluid

Sony heeft ook een eigen Surround Sound formaat bedacht
als concurrentie voor Dolby Digital en DTS, genaamd SDDS. Dit systeem bestaat al een tijdje en wordt gebruikt in de betere bioscopen. Maar nu heeft SDDS zelfs in 8 kanalen surround sound. In plaats van de kanalen "achter" uit te breiden zoals Dolby en DTS bezig zijn, breidt SDDS zijn kanalen "voor" uit. Erg apart.
Dit systeem wordt momenteel alleen gebruikt in de bios zalen, maar de japanners zijn wel van plan dit SDDS systeem ook in de Home Theater te intergreren. Zo ver is het nog niet jammer genoeg. Als die tijd rijp is kunt u er hier alles over lezen!
Hier volgt een foto waar u op kunt zien hoe de speaker opstelling is van Sony SDDS:

Bron: http://www.sdds.com

-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


19-11-02
Bose®1 2 3
Onlangs stond ik in de winkel stil bij dit apparaat. Het is een volwaardig Home Theater Systeem met Dolby Digital 5.1 en DTS, maar dan met twee speakers. Het gaat hier over het Bose 123 systeem. Hij bootst het 6 kanaals geluid uit 2 speakers na. Alleen is het zeer afhankelijk van uw kamer opstelling. Dit wil zeggen dat het apparaat mede gebruik maakt van de muren om, van de reflectie hiervan, het achterkanaal na te bootsen. Jammer genoeg had deze winkel geen muur naast of achter in de buurt, daardoor vond ik het ruimtelijke effect wel tegenvallen. Over de geluidskwaliteit ben ik echter wel over te spreken. Het echte Bose basje zat er zeker in.
Pluspuntje is dat deze ook MP3's afspeel
t.

Bron: http://www.bose.com/home_audio/ht_systems/321/

-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


19-11-02
Opvolger van de DVD

De EETimes meldt dat het DVD Forum, de organisatie die de standaardisering rond DVD bepaald, heeft gekozen voor technologie van NEC en Toshiba om de DVD op te volgen. Als dit zo is dan is dat een klap in het gezicht voor onder andere Philips en Sony die met Blu-Ray de opvolger van DVD in handen dachten te hebben. De opvolger van de DVD moet het mogelijk maken om complete films in HDTV formaat op de slaan met resoluties tot 1920x1080 beeldpunten.
De standaard van NEC en Toshiba maakt net als Blu-Ray gebruik van blauwe-laser technologie. Het voordeel boven Blu-Ray zou zijn dat de kosten om de techniek te implementeren lager zijn. Het grote nadeel is echter dat er 'slechts' 17,4 Gigabyte maximaal op een DVD past, in tegenstelling tot 27 Gigabyte op 1 laag bij Blu-Ray.
De grotere opslagcapaciteit wordt mogelijk gemaakt door gebruik van een blauw-violette laser met een golflengte van 405 nm.
Bron: http://www.eet.com en http://www.dvd.nl
-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


17-11-02
Superbit DVD's makkelijk te kopieeren

Superbit DVD's bestaan sinds kort ook in Europa uitgebracht door alleen Sony op het moment.  Het mooie van Superbit DVD's is, dat deze een hoge kwaliteit beeld en geluid (dus DTS) bevat. Omdat dit meer data-opslag kost, is er geen plek meer over voor de extra's die vaak op een normale DVD zit en deze zijn dus weggelaten. Er zijn nog niet veel titels op Superbit uit, maar het worden er steeds meer. Ze zijn gewoon bij bv. Free Record Shop te koop.
Maar nou komt het nieuws! De Superbit DVD's hebben geen kopieerbeveiliging, de zogenaamde Macrovision. Hierdoor kunt u dus makkelijk een kopie maken naar VHS, door simpelweg een videorecorder op de dvd speler aan te sluiten.
Normale DVD's bevatten wel de Macrovision beveiling, waardoor het signaal verstoord wordt waar een televisie geen last van heeft, maar een videorecorder wel. Hierdoor ontstaan er fouten in de helderheid van het beeldsignaal waardoor het beeld vaak half zwart en/of erg donker en licht wordt.
Bron: http://www.zdnet.nl en
http://www.superbitdvd.com

-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


14-11-02
DTS zit aan de 100 miljoen consumenten

DTS heeft bekend gemaakt dat meer dan 100 miljoen consumenten producten over de toonbank zijn gegaan die zijn uitgevoerd met de door hun gelicenseerde technologie.
Het in 1997 geïntroduceerde DTS Digital Surround. Meer dan 300 fabrikanten gebruiken DTS, om de geluidskwaliteit van surround sound te verbeteren. DTS wordt gebruikt in DVD spelers, electronica voor Home Cinema, spel computers, audio voor in de auto, PC’s en 5.1 kanaals speaker systemen. De ontwikkeling van DTS gaat nog steeds door, zo bracht het bedrijf recentelijk DTS-ES (6.1 kanaals), DTS-Neo:6 (matrix surround), DTS 96/24 (hoge resolutie) en DTS Interactive (voor video games) op de markt.
Bron: http://www.hifi.nl
-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


09-11-02
Beveiliging CD's is zinloos

Het beveiligen van muziek-cd's heeft geen enkele zin zolang er op internet steeds software-updates verschijnen waarmee de beveiliging te omzeilen is. 
Dat gaat computerdeskundige John Halderman volgende week betogen tijdens een conferentie over digitale auteursrechten in Washington. Halderman, verbonden aan de Princeton University in New Jersey, zal het publiek uitleggen dat het beveiligen van cd's met een anti-kopieersysteem eigenlijk tevergeefs is, zo schrijft The New Scientist.
Bron: Webwereld

-Terug naar Nieuws Onderwerpen-


06-11-02
Voor het eerst DivX Standalone speler in Nederland
Amersfoort, 6 november 2002; Revoy International BV, gevestigd te Amersfoort, heeft de primeur op het gebied van de DivX(TM) Compatible DVD Player. Revoy introduceert in samenwerking met KISS-Technologie na de Revoy 2200 nu haar nieuwe REVOY 3200 DX alles speler.
Deze alles in één unit heeft naast de standaard DVD functie ook de mogelijkheid om video Encoded DivX-4.xx en 5.xx, MPEG-4,MPEG-2 VCD, SVCD, MP3, CD-rw en DVD-rw disc formaat af te spelen. Het videobeeld kan worden aangesloten op een bestaande TV. Leverbaar vanaf 22 November 2002. Consumentenprijs zal nabij de € 449, -- gaan kosten.

Bron: http://www.dvd.nl
-Terug naar Nieuws Onderwerpen-

Home Theater Web©
Ga naar boven