Artikelen


NEC ND-1100A DVD brander upgraden naar NEC ND-1300A

Geschreven door: Mathijs de Graaf
Datum: Maart 2004

Dit artikel geeft een uitleg hoe u uw NEC 1100A DVD brander omtovert naar een NEC 1300A DVD brander door middel van een firmware upgrade. Houd wel in gedachten dat dit geheel op eigen risico is en dat verkeerd firmware upgraden uw brander kan vernietigen!

Waarom?
Het upgraden van de NEC 1100 naar een 1300 brander heeft diverse voordelen:
1. De 1300 brander kan niet alleen +R(W) branden, maar ook -R(W) DVD'tjes.
2. De upgrade geeft een grotere ondersteuning van lege schijfjes, meerdere merken zullen beter werken.
3. Bij mij werd de leessnelheid van DVD films sneller, soms ook de schrijfsnelheid.

De kosten van NEC 1300 branders zijn uiteraard wat meer dan van de NEC 1100, maar technisch gezien zijn dit dezelfde spelers op uitzondering van de firmware. Een firmware is een stukje software in een chip in de brander die flashable is, oftewel, u kunt deze software upgraden (vanaf een floppy in dit geval), gemaakt voor toekomstige uitbreidingen. Dit noemt men een firmware upgrade.
Let wel op dat de firmware versie die bij dit artikel gebruikt wordt, niet een officiele versie van NEC is, maar van een slimme hacker. Vandaar dat na het upgraden van de firmware met deze versie, NEC u geen garantie meer geeft. U kunt wel altijd uw oude firmware versie terug zetten, omdat u eerst een backup maakt voordat u gaat flashen.
Na het upgraden zal uw systeem de brander herkennen als een NEC 1300 brander.

Hoe?
Korte uitleg: U download de firmware en een DOS opstart diskette, u verwijdert bestanden van de DOS opstart diskette zodat er ruimte over is voor de firmware. U kopieert de firmware naar de diskette. U start de pc opnieuw op, u kijkt op welke poort de NEC brander aangesloten is, start de diskette en u upgrade de firmware d.m.v. een DOS commando.

Stappenplan:
1.
Download de opstartbare DOS diskette
Download het Flash programma
Download de firmware versie
.
Maak een nieuwe map aan en zet deze drie bestanden in deze map.

2.
Stop een nieuwe en lege floppy in uw pc en start het bestand boot98.exe , dit programmatje maakt een DOS opstartdiskette aan waarmee u uw systeem kan opstarten in DOS.
De flop wordt aangemaakt en wanneer u de flop opent ziet u een rij bestanden op deze flop staan. Er is geen ruimte meer over om ook de de flash en firmware erop te zetten, vandaar dat we wat onnodige bestanden van de flop verwijderen.

Open A: (de flop)
Verwijder de bestanden:
-EXTRACT.EXE
-FDISK.EXE
-FINDRAMD.EXE
-EBD.CAB

Nu heeft de flop wat ruimte over om de twee bestanden (firmware versie) n11_109.bin en (flash programma) NEC1100A.EXE te kopieren naar deze flop, doe dit dus ook.

Uw flop is klaar voor gebruik.

3.
Het is nodig om te weten op welke IDE poort (Primary of Secundary) en in welke stand (Master of Slave) de brander aangesloten is op het moederbord. Dit is te zien wanneer u de BIOS van uw systeem in gaat bij het starten van de pc. En vaak komt bij het starten ook de informatie heel even snel langs op uw scherm. Lees op welke IDE poort: Primary of Secundary de NEC ND-1100A brander staat en of deze ingesteld is op Master of Slave en schrijf deze op een blaadje als geheugensteuntje.
Start je pc opnieuw op met de floppy. MS DOS wordt gestart en je ziet een keuzen menu, druk op F5 op toetsenbord!
(PS: het kan zijn dat je pc niet opstart vanaf de floppy, dit is een BIOS instelling van de pc. Ga uw BIOS in en stel A: of Floppy Disc als first boot option in.)
Je ziet nu het zwarte DOS scherm waarop staat:
A:\>

4.
De firmware upgrade gaat door middel van een DOS commando wat u in kunt typen achter de A:\>
Maak een backup van je huidige firmware door achter A:\> het volgende in te typen:

NEC1100A (config switches) -out original.bin (Enter)

*Bij (config swiches) vul je in of je brander op de primary/secundary IDE zit en of die als master/slave staat ingesteld. Gebruik hiervoor de volgende afkortingen:
-pri=Primairy -sec=Secundairy -mas=Master -sla=Slave.
Voorbeeld: Als je DVD-brander als Secundary Slave staat ingesteld dan type je het volgende in:
NEC1100A -sec -sla -out original.bin

Wanneer je het juiste commando opgegeven hebt, staat nu een original.bin bestand op je floppy disk. Dit is de firmware backup van de huidige NEC 1100A brander.

5.
Schrijf nu de nieuwe firmware weg door achter A:\> het volgende in te typen:
NEC1100A (config switches) -flash n11_109.bin

De firmware gaat zich nu updaten, laat de pc zijn werk doen en druk niet op een toets. Wacht tot je weer terug bent bij A:\>, dit duurt ongeveer een minuutje.
Zet NOOIT je pc uit tijdens dit proces, dit zal je brander kapot maken!

De firmware is nu geupdate en u heeft een NEC ND-1300A brander in uw bezit die zowel -R(W) als +R(W) kan branden.

Verder nog...
Mocht de nieuwe firmware problemen geven bij het branden of afspelen dan kun je eventueel deze firmware proberen of anders de backup van de originele firmware terug zetten.

Voor meer info en ervaringen van anderen kijk je op de volgende sites(Engels):
http://etna.rpc1.org/nec/index.html of http://forum.rpc1.org/

 


 

 

 


Oorsprong:
www.hometheaterweb.nl

Home Theater Web©