Artikelen


DVD-9 Naar DVD-5 m.b.v. DVD2ONE

Geschreven door: Peter van Unen
Datum: September 2003

Voorwoord
Hoe maken we nu een kopie van een gewone DVD-film naar een DVD-R of DVD-RW. Deze methode hier getoond is snel en eenvoudig, ofschoon je iets aan kwaliteit verliest, maar dit is gelukkig niet op te merken. De kleine verslechtering ontstaat daar we DVD-9 naar een DVD-5 kopieren, dus zeg maar van +/- 8 GB naar 4.3 GB (bovendien van 2-laags naar 1-laags). We moeten de film eerst rippen, zeg maar uit elkaar halen en daarna converteren, of omzetten tot een DVD-5. Trouwens iedere DVD-R/RW die we zelf kopen is een DVD-5.

Gebruikte software:
- DVD Decrypter (Free software, je kan ook SMARTRIPPER gebruiken, maar is iets minder betrouwbaar gebleken),
- DVD2ONE (Trial available en als je wat verder zoekt op het internet, vind je vast nog wel een gratis stuk software)
- CopyToDVD (Trial available) of je gebruikt gewoon NERO of een ander brander programma, want die hebben de meeste van ons al.

Stap-1: DVDDecryptor:
Doe de DVD in de PC begin met DVDDecrypter om de film te rippen. Hiermee haal je o.a. de DVD-encryption weg, de de-codering (landen code), enz.
1. Selecteer Mode -> ISO -> Read
2. Selecteer een plek op je harde schijf (zorgwel voor voldoende ruimte)
3. Bij de nieuwste versies van DVDDecryptor kan je gelijk beginnen, maar toch maar het volgende eerst: Under Number of layers moet je kiezen 2, want het is een DVD-9 schijf.
4. Selecteer Mode -> FILE (zie hieronder)

Rip de film nu in de file stand (movie-mode).
1. Selecteer Edit->Select All
2. Selecteer bij de “to rip the files”, controleer eerst de grootte van je film, zie onderaan rechts bij(a.).
3. Klik nu op de DVD>HD-image om te gaan rippen (zie weer hieronder)

Het kan wel zo’n 15 tot 40 minuten duren, afhankelijk van de grootte van je film en de snelheid van je PC.

Sluit nu hierna DVD Decrypter.

Stap-2 DVD2ONE:
Re-convert(transcode) nu met DVD2ONE.
Start het DVD2ONE programma.
1. Kies nu een nieuwe plek op je harde schijf waar je deze file (of zeg maar het resultaat) wilt opslaan.

2. Maak in deze file een sub-file of wel een nieuwe en lege VIDEO_TS folder. Voor deze plek moet je wel minstens 4.38 GB vrije schijf ruimte hebben.

3. Selecteer nu Full disk onder Copy Mode, als je tenminste alle menu’s en extra’s wilt overhouden (ik doe dat vaak niet, daar ik dan meer ruimte over hou voor de echte film en dus die op ebeter kwaliteit krijg vanwege de vaste ruimte die we hebben (4,3 GB). Als je alleen de film wilt hebben (mijn voorkeur dus) dan kies je movie-only onder Copy Mode.

4. Klik nu op: Next

(Optioneel, doe dit alleen als je converteert in de movie-only copy mode)
1. Selecteer the hoofd film, het langste deel (hier onder title-1) Soms krijg je ook alleen maar één titel te zien.
2. Klik nu op Next:

1. Selecteer welke audio sporen je wilt. Veelal kan je alleen kiezen uit AC3 (Of Dolby Digiutal), maar soms ook uit meerdere sporen. Kies dan nooit alleen DTS, want nog niet de meeste DVD spelers en Versterkers in NL kunnen dit formaat aan. Trouwens als je alle andere geluids sporen weg haalt, blijft er meer ruimte over voor de film.

2. Selecteer nu de gewenste ondertitels.

3. Selecteer, angel-1 (of hoek-1), maar deze optie komt nog zelden voor.

4. Klik nu op Next om het converter process te beginnen.

Dit proces gaat meestal snel, vaak zit ik tussen de 20 en 30 minuten.

Sluit nu DVD2ONE.

Stap-3, branden:
Brand met CopyToDVD of gewoon met NERO. Dit is een erg simpel brand programma.
We openen Nero met het scherm nieuwe compilatie en klikken op DVD Video, zie onder:

We stellen onder het tab blad ISO het niveau op 1, anders speelt de DVD+R(W) alleen maar op een PC. Alle andere instellingen blijven als getoond.
We klikken nu op nieuw (rechtsboven) en het volgende scherm wordt getoond, waarbij we kunnen schuiven en plakken met bestanden:

Rechts vind je de belangrijke bestanden die we nu gaan branden, welke we steeds hebben opgeslagen in ons belangrijke bestand:……\ onze-film\VIDEO_TS.
We selecteren al deze bestanden van VIDEO_TS.BUP t/m VTS_01_4.VOB en slepen die naar links waar vandaan we de DVD gaan branden.

Wat je opvalt dat het totale bestand precies 4,3 GB is, want daar zorgt DVD2ONE voor; hoe groot de film ook maar is. We kunnen nu echt gaan branden. Stop de DVD+R of de DVD+RW er in and kies nu voor Schrijf en klik op Schrijf. Ik heb zelfs eerst de film op een DVD+RW gebrand, want dan is er nog niets verloren als het fout gaat. Hierna ging ik pas de film op een DVD+R branden. Doe dit alleen de eesrte keer, tot dat je meer vertrouwen hebt.
30 tot 40 minuten later is dan eindelijk onze film klaar.

Conclusies
Zoals we hebben kunnen waarnemen was het toch niet zo maar even een DVD’tje branden. Er komt toch wel wat bij kijken. Ik heb het nu zelf enkele keren gedaan en heb nu genoeg routine en zelfvertrouwen om onbeperkt te gaan kopiëren.
Er zijn inmiddels software pakketten op de markt die alles in een keer doen, zoals Home Movie of DVD-Shrink (freeware) . Probeer die ook gerust, wie weet vind je deze nog leuker, maar ik blijf liever bij deze methode, daar ik dan veel meer controle heb om wat ik precies wil.

Het is wel heel leuk om te doen en het geeft toch wel een kick om nu je eigen Hollywood films exact te kunnen kopiëren, zonder enig verlies van kwaliteit van beeld en geluid; zowel Dolby Digital als DTS geluid blijven gehandhaafd.

Ik heb alleen maar DVD +R en DVD+RW geprobeerd. Of het ook lukt met DVD-R, ja dat weet ik niet. Heb het gewoon niet geprobeerd.

EINDE

Oorsprong:
www.hometheaterweb.nl

Home Theater Web©