Artikelen


Zelf DTS Audio CD's maken

Geschreven door: TOC, Cuijk
Datum: 2002

Voorwoord: Dit is een oud artikel. Tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger om DTS CD's te maken. Ik ben opzoek naar iemand die een huidig artikel over dit onderwerp wil schrijven. Neem contact met mij op wanneer u hiervoor interesse heeft, alvast bedankt.

Benodigdheden, te downloaden met KazaaLite en/of Edonkey 2000:

  • Smartripper

  • DVD2AVI

  • Sonic Soft Encode

  • Cool Edit 2000

  • Surcode Pro

In dit artikel zal ik proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe je vanaf een DVD het meerkanaals geluid kan halen en kan branden op CD. Als je een CD speler hebt met een digitale verbinding (optisch of coaxiaal) naar een versterker met ingebouwde Dolby Digital en DTS decoder kan je deze CD’s gewoon als een normale CD afspelen. Je hebt echter geen 2 kanaals geluid maar 5.1 kanaals geluid!

Ik ken twee programma’s waarmee je 5.1 muziek kan branden:

  Sonic Foundry Soft Encode voor Dolby Digital;

  Surcode CD Pro DTS voor DTS. 

Ik gebruik alleen  Surcode omdat het mij nog niet gelukt is met Soft Encode een Dolby Digital wav file goed af te spelen. Gelukkig vindt ik DTS geluid ook veel mooier.

DVD rippen met Smartripper
We beginnen met het rippen van de DVD met Smartripper. Dit kan uiteraard ook met andere programma’s, maar ik gebruik nou eenmaal Smartripper.

Doe de DVD in de speler die je wilt rippen en start Smartripper. Smartripper begint  automatisch de DVD in te laden waarnaar je in het volgende menu komt:

             

Alle instellingen laat je staan, alleen even  selecteren waar je de DVD bestanden wilt opslaan.
Start hierna het rippen. Je ziet het volgende: 

Als Smartripper klaar is krijg je netjes een melding.

Van VOB naar AVI en het opslaan van AC3 bestanden
De VOB bestanden staan nu op de harde schijf. Nu is het de bedoeling dat we het 5.1 kanaals geluid uit die VOB bestanden halen. Dit gaat gelijk met het converteren van VOB naar AVI bestanden, dus als je wilt kan je ook meteen de video bestanden gebruiken om een complete DIVX en/of (S)VCD te maken. Ik houd het hier echter bij alleen bij de audio bestanden.
Ik gebruik hiervoor DVD2AVI   omdat je hiermee zelf kunt aangeven welk stuk je wilt  gebruiken.
Start DVD2AVI en open het eerste VOB bestand, meestal is dat  zoiets als  vts_01_1.vob.
Je krijgt nu als het goed is de hele film. Als je meerdere VOB files in onderstaand menu  hebt staan weet je dat je goed zit.

Druk op OK.
Nu kan je gaan selecteren welke passages je straks wilt gaan beluisteren in DTS!
Met de schuif onderaan kun je door de DVD heen ‘bladeren’, met de pijltjes en  haakjes rechtsonder kan je heel precies bepalen wat je wilt gebruiken. Onder ‘options’ kun je de ‘statistics window’ aanzetten (F6) waardoor je nog precieser  kan zien welke nummers of hoofdstukken je  selecteert.

Nadat je dit gedaan hebt moeten er nog wat instellingen verandert worden.
Allereerst zet je onder ‘audio’ de ‘tracknumber’ op ‘none’ en de ‘channel format’ op ‘Dolby Digital’ (heel belangrijk!).
Zet dan onder die zelfde ‘audio’ de ‘Dolby Digital’ en de ‘MPEG audio’ op ‘demux all tracks’.
Als laatst zet je de ’48 naar 44.1 Khz’ op ‘Off’
Onder ‘video’ doen we niets want daar draait het hier niet om.
We gaan het geselecteerde stuk nu opslaan.
Ga naar ‘file’ en klik op ‘save avi’. Bepaal waar je het stuk wilt opslaan en klik op ‘save’.

Nu wordt er gevraagd wat voor video codec je wilt gebruiken met de daarbij gewenste instellingen. Ik selecteer ‘Full frames’ want mijn beredenering is dan dat het sneller kan gaan omdat de video frames niet geconverteerd hoeven te worden. Let wel op dat je genoeg schijfruimte hebt! Ik gooi in ons geval de video bestanden toch weg. Mocht je de video bestanden wel willen gebruiken, selecteer dan DIVX5.0 of een andere codec. 

  
 

Klik op OK.
De volgende bestanden worden opgeslagen: 

 

Met de 3_2ch bestanden gaan we nu verder naar Sonic Soft Encode.

Het rippen van de verschillende kanalen met Soft Encode
Open nu Soft Encode.
Ga allereerst naar ‘options’ en klik op ‘preferences’.
Hier kan je aangeven waar Soft Encode de kanalen zet bij het openen van een AC3 bestand. Standaard is dat de Windows Temp.
Ik vind het fijn om zelf een map te maken waar je ze in opslaat. Om het makkelijk te maken heb ik ook een shortcut op mijn Desktop staan om snel te kunnen ‘browsen’.
 

  Klik op OK en open het AC3 bestand. Belangrijk is nu om bij ‘Files of type’ te kiezen voor ‘Dolby Digital (decode to PCM) .ac3’  

 Klik weer op OK.
Het kan zijn dat er een paar foutmeldingen komen, deze zijn niet erg, klik gewoon op OK en Soft Encode laadt de AC3 file.
Dit is wat je ziet: 

Heel erg mooi dus....
Soft Encode heeft de kanalen als TMP bestand opgeslagen in de door jou aangegeven map in een logische volgorde. Dat is wel handig, want we willen natuurlijk niet dat we het center kanaal op linksachter hebben zitten!.

  Ac30213.tmp t/m Ac30217.tmp zijn respectievelijk de kanalen linksvoor, center, rechtsvoor, linksachter en rechtsachter. Ac3212.tmp is de LFE.
Let wel op: dit zijn tijdelijke bestanden en zullen worden verwijdert als je Soft Encode afsluit! Ik laat Soft Encode altijd open want ik heb geen zijn om 6 keer de extensie te veranderen in bv. .WAV.
Deze bestanden gaan we bewerken in Cooledit. Helaas is dit een vermoeiend proces waar ik nog geen andere manier voor heb gevonden...

De kanalen converteren van 48 Khz naar 44.1 Khz met Cooledit
Omdat Surcode Pro alleen 44.1 Khz  WAV bestanden accepteert moeten we de kanalen gaan converteren.
Ik gebruik hiervoor Cooledit 2000.     
Open Cooledit en open het eerste kanaal wat je wilt bewerken.
Cooledit vraagt nu om het een en ander. Open de waveform zoals onder is aangegeven:

 

Je krijgt nu heel mooi te zien wat er allemaal gebeurt  in de verschillende kanalen.

De waveform gaan we nu converteren naar 44.1 Khz.
Druk op F11.
Converteer de waveform weer zoals onder is aangegeven: 

Als dit klaar sla je de waveform op als bv. lv.WAV (Windows PCM). Ook hier gebruik ik weer een speciale map die ook weer op mijn desktop staat.

Als je alle kanalen klaar hebt kunnen ze worden ingevoerd in Surcode CD Pro DTS.

DTS wave bestanden maken met Surcode Pro
Nu kan je de kanalen openen in Surcode door op de aangegeven kanalen te klikken. Als alle kanalen zijn geselecteerd kan je het hele nummer afspelen ter controle.
 

Bepaal ook nog waar je het DTS.wav bestand wilt opslaan en klik op ‘Encode’.
Dit bestand kan je gewoon branden als een normaal audio bestand met elk gewenst brand programma zoals Nero of Easy CD Creator. Ik zou wel aangeven dat het hier om DTS wav bestanden gaat, omdat de ruis die je hoort bij het afspelen zonder DTS encoder je speakers wel eens zou kunnen beschadigen!
Begin je CD dan ook met laag volume om te kijken of je versterker wel  DTS ‘herkent’.
Hopelijk gaan er na het lezen van dit artikel meer mensen met dit soort praktijken aan de gang, dan kunnen er straks meer van dit soort bestanden worden uitgewisseld via het internet!
Mochten er op-of aanmerkingen zijn op dit artikel zijn of volgens jou dingen niet kloppen, laat het ff weten door naar Mathijs te melen!

Veel plezier ermee!!


TOC, Cuijk 2002
Oorsprong www.hometheaterweb.nl
Home Theater Web©