Artikelen


Wat is Divx

Geschreven door: www.dvd.nl
Datum: 2002

DivX is net als MPEG 1 en MPEG 2 een manier om beeld te comprimeren en op te slaan. MPEG 1 werd bijvoorbeeld gebruikt bij Video CD en MPEG 2 wordt onder andere gebruikt bij DVD. Het nadeel van MPEG 1 en MPEG 2 is echter dat het wat verouderde standaarden zijn en dat het inmiddels mogelijk is om beeld nog beter te comprimeren zonder verlies aan beeldkwaliteit. Het resultaat is dat je beperkte opslagruimte nodig hebt om beeld in hoge kwaliteit op de slaan. Als opvolger van de MPEG 2 norm werd dan ook snel MPEG 4 ontwikkeld. Deze nieuwe norm werd geoptimaliseerd met het Internet in het achterhoofd, MPEG 4 zou gaan dienen om beeld over het web te streamen.

Maar MPEG 4 bleek door de geavanceerde mogelijkheden niet alleen geschikt voor lage-bandbreedte zoals bij video over het Internet, ook voor video van hoge kwaliteit is MPEG 4 bijzonder geschikt. Microsoft, een van de eerste met een MPEG4 codec, had haar codec echter beperkt in de mogelijkheden zodat hoge bitrates niet mogelijk waren. Een aantal freaks is toen met het Microsoft MPEG4 codec aan de slag gegaan en heeft het verbouwd tot 'DivX'. DivX maakte in eerste instantie dus gebruik van Microsofts MPEG 4 codering, alleen was het geschikt gemaakt om beelden in hogere resoluties en met hogere bitrates op te slaan dan wat standaard mogelijk was.

DivX werd razend populair op het Internet en werd met name gebruikt om illegaal complete speelfilms uit te wisselen. Door de geavanceerde codering is het met DivX mogelijk om complete films in redelijke tot goede kwaliteit op te slaan op slechts twee CD's.
Het grote nadeel van DivX was (en is) dat het een 'vieze' naam kreeg: Het codec was een illegaal verbouwd codec van Microsoft en de toepassing bestond voornamelijk uit het illegaal uitwisselen van complete speelfilms. Omdat er met het codec in die vorm geen geld verdiend kon worden besloten de makers een nieuwe versie van DivX te ontwikkelen die niet gebaseerd was op het codec van Microsoft, zodat de software gewoon 'legaal' zou zijn.

Het resultaat van die ontwikkelingen was DivX 4.0. Dit nieuwe codec had weinig te maken met zijn illustere voorganger, versie 3.11. Helaas zijn de resultaten die met DivX 4.0 te behalen waren zeer matig, en duidelijk slechter dan versie 3.11. De mensen van DivX hebben echter niet stilgezeten en inmiddels is versie 5.0 van DivX gereleased, net als versie 4.0 gaat het ook hier om een compleet legaal codec gebaseerd op MPEG 4 Advanced Simple Profile. DivX 5.0 is stukken beter dan versie 4.0 en doorstaat de vergelijking met DivX 3.11 met glans. Op de website van DivX is het codec gratis te downloaden, eventueel ook met geavanceerde mogelijkheden om zelf DivX files te maken.

www.dvd.nl
Oorsprong:
http://www.dvd.nl

Home Theater Web©